sve vrste plaćanja

Razvoj tehnologije doveo je do velikog broja različitih metoda plaćanja koja ne uključuju plaćanje gotovinom. Evidentno je da se kao društvo na globalnom nivou krećemo u pravcu moderne, digitalne planete i da verovatno uskoro keš kakav poznajemo više neće ni postojati. U skladu sa tim, postavite sebi pitanje, da li je vaš biznis opremljen za sve vrste plaćanja, odnosno da li ste spremni za budućnost.

Prednosti

Postoje različite prednosti bezgotovinskog plaćanja i razlozi za njegovo uvođenje. Jedna od glavnih prednosti je jednostavnost. Mnogo je lakše izvaditi karticu i platiti nego nositi novac u papirnom obliku sa sobom, razmišljati koliko ga imamo u novčaniku, da li ćemo imati dovoljno da platimo itd. Sa druge strane, neuporedivo je jednostavnije i za vaše poslovanje, jer ne morate da brinete o vraćanju kusura, što je uvek bio problem prilikom gotovinskog plaćanja. Nema više jurcanja po radnji od kasira do kasira kako bi se usitnio novac. Sve se završava prostim provlačenjem kartice.

Jednostavnost plaćanja nas dovodi i do druge velike prednosti bezgotovinskog plaćanja a to je brzina. Niko ne voli da čeka u redu, a sada smo već i navikli da se sve obavlja brzo i bez zastoja, pa je važno da svojim kupcima omogućite što brži i efikasniji sistem plaćanja a samim tim poboljšate i svoju prodaju.

Ono što je takođe jako važno je i povećana sigurnost i bezbednost prilikom bezgotovinskog plaćanja. Eliminisana je opasnost od krađe, kako od strane vaših zaposlenih, tako i od pljačke vaše radnje. Jednostavno, više nema šta da se ukrade, sve je digitalno. Pored krađe, eliminisana je i mogućnost plaćanja falsifikovanim novcem. Iako postoje još brojne prednosti prelaska na bezgotovinsko plaćanje, zadržaćemo se na ove tri, kako bismo prešli na vrste bezgotovinskog plaćanja.

Platne kartice

Najočiglednija i najzastupljenija opcija bezgotovinskog plaćanja je svakako plaćanje putem platnih kartica. Plaćanje platnim karticama je brzo, jednostavno i sigurno, pa sve više dobija na značaju. Velika prednost platnih kartica je i ta što se njima može plaćati i online, a postoji i mogućnost unošenja podataka o kartici u posebnu aplikaciju na vašem mobilnom telefonu, i na taj način plaćanja putem mobilnog telefona.

Novčanik u mobilnom telefonu?

Sve popularnije kako u svetu, tako polako i kod nas, postaju aplikacije, takozvani „mobilni novčanici“, koji vam omogućavaju da sva plaćanja i transakcije vršite preko svog mobilnog telefona. Jednostavno instalirate aplikaciju na svoj mobilni telefon i povežete je sa svojom platnom karticom i računom u banci i spremni ste za šoping. Slobodno zaboravite novčanik kod kuće, jer vam više nije potreban.

Ovakav način plaćanja je veoma praktičan, i vrlo verovatno će postajati sve popularniji u budućnosti. Postoji mogućnost plaćanja, slanja novca na drugi račun, uplate novca na račun, pa i plaćanje računa za struju, infostan itd, direktno pleko aplikacije na telefonu. Ako želite da vaš biznis bude moderan i ide u korak sa vremenom, svakako biste trebali da razmislite oko uvođenja ovog načina plaćanja.

QR kod

QR kod je još jedan moderan, brz i jednostavan način plaćanja. Jednostavno putem mobilnog telefona mušterija skenira QR kod i račun je plaćen. Još jedan odličan izbor za vaše poslovanje, posebno ako se bavite maloprodajom.

Beskontaktno plaćanje

Kod beskontaktnog plaćanja mušterija jednostavno prinosi svoju platnu karticu vašem POS terminalu koji je očitava i to je sve. Kartice za beskontaktno plaćanje uglavnom u sebi sadrže RFID tehnologiju i veoma su praktične i lake za korišćenje. Da bi se plaćanje završilo nije potrebno ni unošenje PIN-a kao ni potpis platioca.

Opremite se

Ono što je najvažnije da imate u svojoj radnji je sistem preko koga možete da primate sve ove vidove plaćanja. Ovi sistemi zovu se POS sistemi (eng. point of sale). Plaćanja se vrše preko POS terminala. POS terminali su aparati koji obrađuju podatke sa platne kartice i izvršavaju plaćanje. U današnje vreme, sa napredkom tehnologije, POS terminal je moguće imati i u samom mobilnom telefonu. Ovakvi POS uređaji su veoma praktični ako ste na početku obavljanja poslovanja i nemate dovoljno sredstava za ulaganje u neke skuplje i ozbiljnije uređaje.

Pored samih POS terminala, biće vam potrebni i nosači za POS terminale, čitači za beskontaktno plaćanje kao i bar kod čitači. Ako ste veći maloprodajni objekat, možete da razmislite i o uvođenju samouslužnih kasa. One omogućavaju vašim korisnicima da celokupan proces plaćanja sami završe. Putem samouslužnih kasa značajno rasterećujete prodavce i smanjujete gužvu na kasi.

Bezgotovinsko plaćanje je budućnost. Polako ali sigurno vrste i načini plaćanja se menjaju. Krećemo se ka planeti u kojoj će keš biti u potpunosti zamenjen platnim karticama i drugim vidovima plaćanja. Ovakav trend je važno prepoznati i na vreme se uključiti u tehnološki razvoj. Ovako ćete ostati konkurentni na tržištu i razviti svoj biznis u pravom smeru.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *