Beskontaktni prenos podataka

Kao što sama reč sugeriše, beskontaktni prenos podataka odvija se bez potrebe za fizičkim kontaktom između nosioca i čitača. Danas se sa ovim oblikom tehnologije susrećemo svakog dana, recimo kada plaćamo račun u prodavnici karticom sa beskontaktnim čipom. Ovakav vid prenosa podataka zastupljen je u gotovo svim industrijama, a najčešće se koristi u trgovini kao način plaćanja i u sistemima u kojima postoji potreba za nekom vrstom kontrole pristupa. Imajući u vidu sve prednosti ove tehnologije, poput efikasnosti i sigurnosti, samo je pitanje vremena kada će u potpunosti preuzeti primat u odnosu na sve ostale vidove prenosa podataka.

Tipovi beskontaktnog prenosa

Kada je reč o beskontaktnom prenosu podataka, najčešće govorimo o dve tehnologije koje ovakav vid prenosa omogućavaju, a to su NFC i RFID. NFC je skraćenica za „Near-field communication“ i zasniva se na prenosu podataka između prodajnog terminala i nosioca podataka, recimo pametnog telefona, koji u sebi ima instaliran mobilni novčanik sa podacima vaše platne kartice.

RFID tehnologija označava „Radio-frequency identification“ i zasniva se na čitanju podataka putem radio frekvencije, između mikročipa ugrađenog u beskontaktnu karticu i RFID čitača. RFID tehnologija predstavlju jednu od najpouzdanijih tehnologija za kontrolu pristupa, jer pruža potpunu bezbednost podataka uz optimizaciju radnih procesa i veliku uštedu vremena.

Šta su to RFID čitači?

RFID čitač je poseban uređaj, čija je osnovna funkcija beskontaktno prikupljanje podataka sa RFID nosioca. Podaci se sa nosioca na čitač prenose radio frekvencijom. RFID čitač, za razliku od bar-kod čitača, ne zahteva da nosilac podataka bude u direktnom vidnom polju da bi mogao da bude očitan, niti zahteva da bude direktno skeniran. Dovoljno je da RFID tag sa podacima bude u dometu čitača. Domet čitača varira, ali u proseku iznosi od jednog do čak 92 metra. RFID čitači mogu da skeniraju i nekoliko tagova veoma brzo i da ih identifikuju, čak i kada su okruženi drugim RFID nosiocima. Sve ovo, kao i niz drugih prednosti, poput efikasnosti i bezbednosti, čini RFID čitače daleko boljim izborom od bar-kod čitača.

SIS

Zainteresovani ste za RFID čitače?

Neophodna oprema

Kako biste u svoje poslovanje uveli RFID tehnologiju, potrebno je da obezbedite opremu koja tu tehnologiju koristi, a to su nosači i čitači podataka. Nosači mogu biti u različitim oblicima. Najčešće su to beskontaktne kartice, međutim u tu svrhu mogu se koristiti i drugi predmeti, poput RFID narukvica, koje su idealan izbor za organizacije velikih događaja, poput koncerata, seminara itd.

Ipak, u zavisnosti od industrije u kojoj poslujete, nosači vam nisu uvek neophodni. Recimo, ukoliko ste vlasnik prodavnice, nosači podataka nalaze se kod kupaca, a na vama je da obezbedite RFID čitače, koji će ove podatke moći da pročitaju. U zavisnosti od potreba vašeg poslovanja, zavisiće i izbor čitača koji ćete nabaviti, pošto nisu svi RFID čitači isti, već se mogu podeliti u određene grupe.

Različite vrste RFID čitača

Kako RFID tehnologija funkcioniše kroz prenos radio frekvencije od nosioca podataka do njegovog čitača, tako možemo razlikovati čitače u skladu sa frekvencijom na kojoj rade. U tom smislu, RFID čitače delimo na LF (low frequency), HF (high frequency) i UHF (ultra-high frequency) čitače. Najčešće korišćene frekvencije su 13,56 mhz i 125 khz.

 • Čitači niske<br>frekvencije (LF)

  Čitači niske
  frekvencije (LF)

  Čitači niske frekvencije (LF) funkcionišu na frekvenciji jačine 120-150 KHz.
 • Čitači visoke<br>frekvencije (HF)

  Čitači visoke
  frekvencije (HF)

  Čitači visoke frekvencije (HF) rade na 3-30 MHz. Dolaze sa opcijom enkripcije podataka.
 • Čitači ultra visokih frekvencija (UHF)

  Čitači ultra visokih frekvencija (UHF)

  Čitači ultra visokih frekvencija (UHF) funkcionišu na visini od 860-960 MHz.

Zbog čega je važno da uvedete RFID čitače?

Bez obzira na to kojoj industriji pripadate, čime se bavite i koliko imate veliko i razvijeno poslovanje, RFID sistemi imaju po nešto za svakoga. Napredak tehnologija, i sve veća brzina odvijanja prodajnih procesa, dovodi do toga da će RFID čitači uskoro biti neophodni svakom poslovanju. Uz niz sigurnosnih benefita, uprošćavanja i automatizacije poslovnih procesa, RFID pokriva sve aspekte poboljšanja poslovanja.

Neke od glavnih prednosti RFID čitača:

 • 01
  Upravljanje skladišnim sistemima
 • 02
  Automatizacija radnih procesa
 • 03
  Ušteda vremena i novca
 • 04
  Bolja kontrola proizvodnih procesa
 • 05
  Povećanje kvaliteta proizvoda
 • 06
  Povećanje prihoda
 • 07
  Bolji uvid u
  analitičke podatke
 • 08
  Kraći proizvodni procesi
 • 09
  Modernizacija poslovanja

Važnost frekvencije

Frekvencija koja se koristi je izuzetno važna, jer ukoliko se nosilac i čitač ne nalaze na istoj frekvenciji, neće doći do prenosa podataka. Frekvenciju na kojoj želite čitač da radi birate u skladu sa vašim potrebama i nameni za koju nabavljate RFID čitač. U zavisnosti od frekvencije zavisi i nivo bezbednosti, pa tako čitači niske frekvencije recimo nemaju opciju za enkripciju podataka.

Frekvencija je važna i za domet čitača. Što je viša frekvencija to je domet veći, odnosno RFID čitač prepoznaje i prikuplja podatke na većoj udaljenosti.

Pored osnovne podele na čitače visoke i niske frekvencije, možemo ih razlikovati i po drugim osnovama, poput načina povezivanja (USB, Bluetooth…), namene itd.

Oslonite se na naše dugogodišnje iskustvo

Kao kompanija koja već jako dugo posluje na kartičarskom tržištu, uvek smo u toku sa svim unapređenjima koja se tiču oblasti u kojoj poslujemo, pa i samoj RFID tehnologiji. Oprema koju nabavljamo je od svetski priznatih proizvođača, a RFID čitači su uvek najvišeg kvaliteta i performansi. Tu smo da vam ponudimo celokupan paket vezan za RFID tehnologiju, od kartica i narukvica sa ugrađenim mikročipom, do čitača i RFID softvera. Naš tim vam je na raspolaganju za sve nedoumice oko integracije ovih sistema u vaše poslovanje. Kontaktirajte nas još danas ili nam dostavite upit za ponudu, a mi ćemo vam odgovoriti u što skorijem roku.

99k
pvc kartica
160+
klijenata
100k
pakovanja
156
softvera