da li je vreme za novu retail opremu

Plaćanje gotovinom sve više zamenjuju drugi vidovi plaćanja od kojih je najzastupljenije plaćanje platnim karticama. Ako se prisetimo kako su plaćanja na kasi izgledala do skoro, videćemo veliku promenu i razliku u opremi koju su posedovale te kase i ove opreme koja se nalazi na modernim kasama. Ranije je postojala kasa i to je bilo sve. Danas imamo monitore, raznorazne čitače kartica, pos terminale, bar kod čitače, tastature i dugmiće, štampače za fiskalne račune itd. Sve ovo je značajno ubrzalo plaćanje, pa su redovi manji što su nekada bili.

Danas je sve podređeno mušteriji. Ukoliko želite da budete i ostanete konkurentni na tržištu, morate da se fokusirate na zadovoljstvo svojih kupaca. To se ne odnosi samo na njihovo pretraživanje robe po rafovima, ponudu proizvoda i odnos prodavaca prema njima. Veliki udeo u kupovnom iskustvu imaju i redovi na kasi. Bitno je da oni budu što kraći, da se kupovina odvija brzo i efikasno. Upravo tome služe pos terminali, čitači kartica, različiti načini plaćanja itd. Kako bi sve to funkcionisalo važno je obezbediti odgovarajuću infratrukturu. U to ulazi oprema koja omogućava efikasno funkcionisanje svih ovih sistema plaćanja. 

Nosači za pos terminale

Dakle uveli ste pos sistem u svoju radnju. To je odlična vest. Sada je trenutak da obezbedite i određene nosače za pos terminale. Ovi nosači su neophodni kako biste olakšali kupovinu kako kupcima tako i svojim prodavcima. Nosači mogu biti fiksni, ali mogu se i pomerati. Oni se mogu rotirati, nameštati i podešavati tako da što više izađete u susret svojim mušterijama. Nosači čine prodaju lakom i brzom.

Kada birate nosače za pos terminale obratite pažnju na nekoliko stvari. Prvo, od kog materijala su izrađeni? Koji im je vertikalni nagib kao i pod kolikim uglom se mogu okretati. Da li imaju ručicu za pomeranje pos terminala. Da li ima vođicu za kablove? Pored toga, bitna je i zaštita koju pruža pos terminalu. Većina nosača ima u sebi i silikonski uložak koji služi tome da pos terminal ne ispadne.

Nosači značajno produžuju vek trajanja pos terminala. Obezbeđuju im zaštitu od raznih oštećenja, kako fizičkih tako i toplotnih i hemijskih. Bez odgovarajućih nosača, ovi uređaji bi imali kraći vek trajanja. Morali biste da ih menjate češće i trošite novac tamo gde za to nema potrebe.

Nosači pružaju i dodatnu sigurnost mušteriji prilikom plaćanja, jer imaju i gumeni deo koji prekriva dugmiće na pos terminalu prilikom unosa PIN-a. Na ovaj način vaš kupac će se osećati znatno bezbednije nego da ovog dela nema i da PIN upisuje bez bilo kakve zaštite.

Pored bezbednosti pos terminala i sigurnosti prilikom unosa PIN-a, nosači obavljaju i sjajnu ulogu u održavanju vaše kase urednom i nezatrpanom. Na jedan nosač možete da stavite više pos terminala kao i fiskalni printer i skener za bar kod.

Da li ste razmišljali o uvođenju samouslužnih kasa?

Samouslužne kase su sjajan način za optimizaciju poslovanja, rasterećenje kasa i povećanje ugođaja same prodaje. Iako je možda u početku vašim mušterijama čudno da idu na kasu sami i samostalno otkucavaju svoje proizvode, veoma brzo će se navići i počeće verovatno samo ove kase i da koriste. Na samouslužnim kasama uglavnom nema redova, kupovina se obavlja brzo i bez zastoja, a što veći broj ovih kasa imate, proces kupovine utoliko postaje brži i ugodniji.

Novac koji izdvajate za nabavku samouslužnih kasa se vrlo brzo vraća kroz benefite koje vam ovakve kase donose, pa se isplati ulagati u ovu vrstu opreme za radnju. Samouslužne kase mogu da budu kase koje primaju samo kartice, ali mogu biti i one koje primaju kako kartice tako i gotovinu i vraćaju kusur. Velika ušteda se ogleda i u tome što vam za funkcionisanje ovih kasa nisu potrebni zaposleni, pa imate uštedu novca i u tom smislu. Ipak, preporuka je da se makar jedna osoba angažuje da nadgleda kupovinu na samouslužnim kasama i pomaže kupcima koji se još uvek uče procesu otkucavanja proizvoda i plaćanja na ovakvim kasama.

Ono što je sigurno je da razvoj tehnologije sve više vodi ka potpunom prelasku na bezgotovinski model plaćanja. U tom smislu treba i voditi poslovanje, kako biste za taj sistem bili spremni kada dođe. Retail oprema je svakako nešto što je neophodno svakom poslovanju, pa je važno na vreme da se opremite i pripremite za budućnost.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *