RFID sistem za kontrolu pristupa

Šta je uopšte RFID tehnoligija i kako je možemo primeniti u okviru bezbednosnih sistema, konkretno u okviru sistema za kontrolu pristupa? RFID je engleska skraćenica za “radio frequency identification”. Ovo je napredna tehnologija i može se koristiti u različite svrhe. Često se koristi i za izradu ID kartica, kao sigurnija, bezbednija i jednostavnija tehnologija za kontrolu pristupa poslovnom ili nekom drugom objektu.

RFID kartice funkcionišu tako što šalju i primaju podatke beskontaktno, odnosno nema potrebe za skeniranjem kartice, ubacivanjem u čitač ili provlačenjem. Ova osobina ih čini posebno zgodnim za sistem kontrole pristupa, jer su lake za upotrebu. RFID kartica u sebi sadrži identifikacione podatke koji se na engleskom nazivaju tag. Nakon što vlasnik ID kartice svoju karticu prinese na određenu udaljenost od čitača RFID kartica, ovaj čitač šalje povratnu informaciju da li je pristup odobren ili nije. RFID sistem kontrole pristupa takođe čuva informacije dolazaka i odlazaka tako da ćete lakše pratiti kretanja zaposlenih.

Koje su prednosti RFID sistema za kontrolu pristupa

RFID tehnologija postaje sve popularnija i sve češće se primenjuje u oblasti bezbednosti. Prednosti ove tehnologije su naročito primetne ukoliko je uporedimo sa tradicionalnim sistemom zaštite u vidu brave i ključa. Pogledajmo koje su neke od glavnih prednosti RFID sistema kontrole pristupa:

Beskontaktno očitavanje ID kartice

Kao što smo već pomenuli, ID kartice koje koriste RFID tehnologiju ne moraju da se provlače niti ubacuju u čitač. Dovoljno je da se prislone i automatski su očitane, odnosno prihvaćene ili odbijene. Ovakav vid očitavanja kartice je lakši i zgodniji za zaposlene, posebno ako se nekoliko puta u toku dana kartica očitava, a može se reći i da podiže sam imidž kompanije jer je u pitanju moderan oblik sistema za kontrolu pristupa koji nemaju sva poslovanja.

Jednostavno se podešava

Konfiguracija RFID kartica je digitalna, tako da nema potrebe da se fizički uradi bilo šta, kao što je slučaj sa ključem i bravom gde i jedan i drugi moraju biti promenjeni ukoliko neko od zaposlenih izgubi ključ. Zbog ove karakteristike sve promene se mnogo lakše implementiraju, a sigurnost i bezbednost poslovnog objekta je podignuta na znatno viši nivo.

Veća bezbednost

Usled posebne tehnologije izrade, RFID kartice su idealne za kontrolu pristupa jer je izuzetno teško kopirati ih. Ovo recimo nije slučaj sa običnim karticama ili starijim verzijama RFID tehnologije.

Bolja evidencija kretanja zaposlenih

Prilikom očitavanja RFID kartice, svi podaci ostaju sačuvani na RFID uređajima, a što ih čini sjajnim za bolji uvid u navike i kretanje zaposlenih. Bez problema možete da ispratite ko kada dolazi i odlazi sa posla kao i kada izlazi na pauzu. Takođe, moći ćete i da vidite da li su postojali neki neodobreni pokušaji ulaska u objekat ili u neku od kancelarija, u koje vreme se takav pokušaj odigrao kao i koliko ih je bilo.

Niski troškovi održavanja

ID kartice koje koriste RFID tehnologiju nisu skupe za održavanje. Ovo je upravo jedan od razloga zbog kojeg je ova tehnologija toliko zastupljena i sve više dobija na popularnosti. Velika ušteda se ogleda i u tome što nema potrebe da se menja cela kartica ukoliko neko od zaposlenih prestane da radi, već je dovoljno njegovu staru karticu reprogramirati i snimiti na nju nove podatke. Uz to, ukoliko se stvori potreba za nadogradnjom sistema, ne mora da se menja celokupan sistem već je dovoljno stari jednostavno update-ovati.

Različite vrste RFID sistema kontrole pristupa

Kada je reč o vrstama RFID sistema za kontrolu pristupa, postoje tri osnovna tipa: RFID čitači niske frekvencije, visoke frekvencije i ultra visoke frekvencije. Glavna razlika je u distanci koja može da postoji između čitača i kartice. Kod nisko-frekventnih čitača, koji se najviše koriste za kontrolu pristupa, kartica može biti na maksimalnoj udaljenosti od 10 cm od čitača. Ova razlika se povećava kada je reč o visoko-frekventnim čitačima kod kojih distanca može iznositi do jednog metra. Najveća diastanca između čitača i kartice je kod ultra visokih frekvencija koje idu čak do 900 MHz, a iznosi 100 metara.

Jasno je da je za potrebe sistema kontrole pristupa najsigurniji čitač niskih frekvencija, kako ne bi dolazilo do zlopupotreba i mešanja signala prilikom ulaska u poslovne prostorije. Ostale frekvencije se koriste za druge namene, kao recimo što se ultra vioske frekvencije koriste u parking garažama, za lakše pronalaženje automobila.

Ono što je sigurno je da je RFID tehnologija budućnost. Ukoliko se odlučite da je koristite za sistem kontrole pristupa u svojoj firmi svakako nećete pogrešiti, usled brojnih benefita koji dolaze uz nju. Implementirajte sistem, izradite ID kartice, personalizujte ih i uživajte u sigurnom okruženju koje RFID tehnologija može da Vam obezbedi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *