redovno održaavanje štampača za kartice

Ukoliko ste prepoznali prednosti samostalne izrade kartica, onda je važno da imate svest o redovnom održavanju vašeg štampača za kartice. Štampači kartica su idealno rešenje za uštedu vremena i novca, pa se mnogi biznisi odlučuju za njihovu nabavku. Međutim, mnogi ne razmišljaju o pravilnoj upotrebi i čišćenju štampača. Pročitajte zbog čega je važno redovno održavanje štampača za kartice, koliko često je potrebno da ga čistite kao i na koji način. Pogledajmo sada koje su to glavne prednosti redovnog čišćenja štampača.

Kvalitet izrade kartica

Kada govorimo o prednostima redovnog održavanja štampača, najviše se ističu dve. Prva je kvalitet izrade kartica. Ukoliko ne budete vodili računa o “higijeni” svog štampača, velike su šanse da će posle nekog vremena prestati da izrađuje kartice odgovarajućeg kvaliteta. Do toga dolazi usled prljavštine i prašine koja se skuplja unutar štampača i otežava njegov rad.

Kao i kod kompjutera ili lap-topa, potrebno je ovu prašinu isčistiti, kako ne bi usporavala rad vašeg uređaja. Koliko puta do sada ste imali problem sa kompjuterom koji se “muči” da pokrene neke osnovne programe, a nakon čišćenja kao da je prodisao i “poleteo”? Upravo to je situacija i sa štampačima za kartice koji se ne čiste redovno. Kartice koje ovakvi štampači izrađuju često budu sa štampom koja nije dovoljno oštra. Slike su zamućene, a tekstovi i boje jednostavno nisu jasni. 

Dugotrajnost

Druga prednost koju redovno održavanje štampača za kartice pruža je dugotrajnost uređaja. Čišćenje štampača omogućava uređaju da radi ispravno. Bez toga, dolazilo bi do čestih kvarova, što znatno skraćuje njegov vek trajanja. Pored toga, pokvareni štampač morate da nosite na popravku. Dok je štampač na popravci ne možete da ga koristite, pa vaš posao trpi zbog nedostatka izrade kartica.

Ukoliko redovno čistite vaš štampač nećete imati ovih problema. Štampač će raditi ispravno dugi niz godina, pa ćete uštedeti novac i smanjiti stres oko stalnih popravki. Ono što bi takođe mogao da predstavlja problem je i validnost garancije. Odnosno, kada odnesete neispravan štampač kod prodavca uz garanciju, prvo će vas pitati i proveriti da li je redovno održavan. Ukoliko nije, možete imati problem i bespotrebno plaćati popravke.

Koliko često čistiti štampač

Štampač je dobro čistiti otpilike svaki put kada menjate ribon, odnosno traku za štampanje kartica. Na ovaj način održavate štampač svežim i spremnim za dalji rad. Pored ovog redovnog vida čišćenja, potrebno je uraditi i detaljno odnosno dubinsko čišćenje štampača. Dubinsko čišćenje ne mora da se radi uvek kada se menja traka za štampanje, ali je poželjno uraditi ga na svakih nekoliko meseci. Možete i sami da procenite kada bi bio pravi trenutak za jedno detaljnije čišćenje vašeg štampača.

Učestalost čišćenja zavisi i od toga koliko koristite štampač. Ukoliko ne izrađujete svakodnevno kartice, onda je i potreba za čišćenjem manja. U svakom slučaju stvar je vaše slobodne procene, ali je dobro držati se nekih uopštenih pravila. Raspitajte se i kod prodavca uređaja, kako biste dobili konkretan savet za model koji imate.

Načini čišćenja štampača

Čišćenje štampača nije neka nauka, tako da bi trebalo vrlo brzo da uđete u štos i čišćenje obavljate sve brže i kvalitetnije svaki sledeći put. Postoji posebna oprema za čišćenje štampača koju možete da nabavite kako biste bili sigurni da ga nećete oštetiti.

Obična pamučna krpa

Najočigledniji artikal koji morate da imate je obična pamučna krpa. Nju koristite da obrišete prašinu i vidljivu prljavštinu sa glave štampača. Jako je važno da koristite mekanu krpu za brisanje, kako ne biste oštetili glavu štampaču. Ukoliko za brisanje koristite neki oštriji predmet, vrlo lako može da dođe do trajnog oštećenja i problema za vaš štampač.

Kartice za čišćenje

Pored krpe za brisanje, nabavite i kartice za čišćenje. One služe za ono dubinsko čišćenje o kojem smo ranije pričali. Dakle, ove kartice ne morate često da koristite, već po potrebi, kada vidite da se nakupilo dosta prašine. Ona se ubacuje u štampač, na ekranu selektujete opciju za čišćenje i to je to. Sačekate da kartica uradi svoj deo posla. Ove kartice su obložene posebnim omotom i čiste kako glavu štampača, tako i transportne valjke. Nakon što ste otvorili pakovanje u kojem se kartica za čišćenje nalazi, ubacite je odmah u štampač i započnite sa procesom čišćenja. Ovo je važno, zato što se kartica osuši i postane neupotrebljiva nakon par minuta van svog pakovanja.

Prilikom čišćenja štampača ne koristite bilo kakve razređivače niti alkohol, jer mogu oštetiti štampač. Možete nabaviti i posebne maramice za čišćenje valjkova kao i brisače za glavu štampača. Raspitajte se kod proizvođača da li postoje sredstva za čišćenje konkretno vašeg modela. Ovakva sredstva su skuplja od onih običnih koja se koriste za veći broj štampača, ali su i kvalitetnija. Nabavite opremu za održavanje i uživajte u korišćenju svog štampača kartica dugi niz godina.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *