program za evidenciju radnog vremena

U biznisu je poznato pravilo da se jedino vreme ne može zameniti, a svaki njegov gubitak je konačan. Vreme se ne može kupiti ni na berzi, ni u prodavnici i ono, u modernom poslovanju, postaje sve značajniji resurs. U poslednjih nekoliko godina se, najverovatnije iz prethodno navedenog razloga, beleži sve veća popularnost programa za evidenciju radnog vremena. Uz neposredan pristup podacima, na ovaj način vam je, kao poslodavcu, omogućeno da pratite pojedinačni doprinos svakog zaposlenog ciljevima vaše kompanije.

Ovakva vrsta programa vam omogućava i određivanje različitih rasporeda i pravila za kontrolu radnog vremena, prikazivanje utrošenog vremena i troškova projekata. Precizno izračunavanje podataka u realnom vremenu može da se koristi i za precizno analiziranje efikasnosti korišćenja radnog vremena. Podaci mogu da se prenesu i na druge sisteme za obračun plata i kadrovskih evidencija, što su samo neke od najočiglednijih prednosti programa za evidenciju radnog vremena.

Programi za evidenciju radnog vremena namenjeni su svima koji u svojoj firmi žele da imaju tačan uvid u dolazak i odlazak zaposlenih, ali i za one kojima je potreban uvid u broj radnih sati potrebnih za odrađeni posao. Ovakav softver je veoma jednostavan za korišćenje, tako da čak i ljudi koji nisu previše upoznati sa kompjuterskim programima mogu vrlo lako da ga koriste i naprave tih nekoliko koraka koji su neophodni za funkcionisanje ovog programa.

Praćenje prisustva

Vlasnici firmi su, uglavnom, vrlo zauzeti ljudi, ali skoro svi žele da neprekidno imaju uvid u stanje u svojoj firmi. Praćenje situacije u kancelariji i kontrolisanje zaposlenih je ovim programom za evidenciju radnog vremena značajno olakšano, čak i ako je poslodavac, odnosno korisnik ovog programa, na službenom putu ili letovanju.

Vreme prijavljivanja i odjavljivanja je veoma bitan podatak kojim se, pomoću programa za evidenciju radnog vremena, prati i meri fizičko prisustvo zaposlenog na radnom mestu. Ovo je izuzetno korisno za velike kompanije koje zapošljavaju i po nekoliko stotina ljudi, jer se neretko dešava da se šefovi i zaposleni ne viđaju i po nekoliko dana. Međutim, program za evidenciju radnog vremena je tu da odmeni šefove u nekim situacijama i precizno zabeleži kog dana i koliko dugo je zaposleni bio na radnom mestu.

Praćenje produktivnosti radnika

U današnje vreme, internet predstavlja beskonačan izvor informacija, znanja i zabave, i često je mnogo zanimljivije jednostavno „surfovati netom“ nego obavljati svakodnevne zadatke na poslu. Praćenje podataka o stranicama koje zaposleni posećuju na internetu pruža poslodavcu uvid u to čime se zaposleni bave dok su na poslu i o prikladnosti njihovih aktivnosti na internetu.

Najnovija istraživanja su pokazala da je najveći procenat objavljenih postova i poslatih poruka na Fejsbuku upravo tokom radnog vremena, što je neverovatan podatak! To sve više počinju da primećuju i sami poslodavci koji svakako ne žele da plaćaju radnike koji se socijalizuju u radno vreme, a u tome im program za evidenciju radnog vremena značajno pomaže.

Sa druge strane, kada su zaposleni svesni činjenice da šefovi, preko programa za evidenciju radnog vremena, dobijaju precizne izveštaje o korišćenju interneta, društvenih mreža i ostalih pretraga, to može značajno povećati produktivnost cele kompanije. Niko ne želi da bude uhvaćen u neradu ili opomenut od strane šefa, tako da se zaposleni bolje organizuju i nivo discipline se podiže vrlo brzo kada postoji svest o postojanju programa za evidenciju radnog vremena.

Ekonomičnost i preciznost

Izračunavanje platnih iznosa na osnovu evidentiranih radnih sati je novi trend koji se javlja u velikim korporacijama. Šefovi više ne žele da budu prevareni od strane lukavih radnika koji traže od svojih kolega da se uloguju umesto njih, i zato se samo aktivno radno vreme zaposlenih, koje se meri u ovom programu, uključuje u odrađene sate.

Ako uzmemo u obzir i da većina firmi plaća zaposlenima prekovremene sate, ti podaci, takođe, treba da budu precizni. Potreba da se radi prekovremeno nije prouzrokovana samo povećanim radnim zadacima, već i nekim skrivenim razlozima koji mogu biti: kašnjenje ili nedolazak na posao, neproduktivnost tokom radnog vremena, nepotrebno korićenje interneta itd.

Dostupnost različitih vrsta izveštaja

Sa programom za evidenciju radnog vremena, poslodavcu su na raspolaganju najrazličitiji izveštaji, u zavisnosti od postavljenih parametara. Statistike prijava i odjava, izuzeci kao što su povreda radnog vremena, pregledi transakcija, usaglašavanje prijava i radnog vremena u odnosu na zadate vremenske okvire, neverovatno pomažu u  raspoređivanju osoblja, planiranju godišnjih odmora i dobijanju neophodnih informacija o sistemu i uređajima.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *