zašto je dizajn vizit kartica važan

Iako živimo u digitalnom dobu, vizit kartice su u poslovnom svetu važnije nego što su ikada bile. One su nezaobilazno sredstvo koje se koristi u situacijama kada želite da projektujete imidž profesionalnosti i uspostavite nove poslovne kontakte. Međutim, uspešan učinak vizit kartica u ovakvim situacijama se može očekivati isključivo u slučaju kada su vizit kartice dizajnirane i odštampane na pravi način.

Iako vam se možda ne čini tako, budite sigurni da u poslovnom svetu izgled igra presudnu ulogu. Naime, potrošači su skloni da donesu svoju odluku na osnovu detalja koji često nemaju nikakve veze sa poslovnim razlozima. Zato, kada nekome uručite svoju vizit kartu, ona mora da izgleda elegantno i doterano. Čak 90% potrošača misli da je kvalitet materijala i štampe odraz kvaliteta usluge koje taj brend pruža, što i nije tako daleko od istine. Drugim rečima, vaši potencijalni kupci ili klijenti sude o vašem brendu i na osnovu kvaliteta vaše vizit karte, što je još jedan razlog da pažljivo pristupite dizajniranju vizit kartice.

Originalnost vizit kartice

Velika greška koju poslovni ljudi često prave je što pretpostavljaju da vizit kartica mora da bude svedena i jednostavna. Ova široko raspostranjena zabluda je krivac za to što većina vizit kartica izgleda skoro identično i, na kraju krajeva, veoma dosadno. Ovakve vizit kartice će vrlo brzo biti zaboravljene, jer nisu dovoljno upečatljive da se urežu u sećanje ljudi, a to je greška koju na svaki način morate da izbegnete kada osmišljavate dizajn svoje vizit kartice

Birajte kvalitan materijal

Ukoliko klijentima ponudite drugorazredni poslovni materijal, oni će stvoriti prvi utisak o vašoj kompaniji na osnovu toga, a to će biti, skoro bez izuzetka, negativan utisak. Kada ste već uložili toliko truda i kreativnosti u dizajniranje posebne vizit kartice kojom želite da pridobijete pažnju klijenata i partnera, zašto upropastiti sav taj napor izborom papirne vizit kartice? Da bi taj specijalan dizajn došao do izražaja na pravi način, najbolje rešenje je kvalitetna plastična kartica koja se neće lako pocepati ili savijati.

Proporcionalan dizajn vizit kartica

Efektan dizajn vizit kartice najpre mora da bude sređen i da poseduje dobar balans. Dobre vizit kartice nemaju nejednak razmak između reči, čudne geometrijske oblike na pozadini koji upadaju u oči više nego sam tekst, ili odeljak koji nije poravnat sa ostatkom vizit kartice. U ovakvim situacijama, potreban je još jedan par očiju, i to je poželjno da budu oči profesionalca u ovom poslu.

Ovde treba napomenuti da je i previše nabacanih informacija i ukrasa na vizit kartici, takođe, veoma velika greška. Na primer, nikada ne treba koristiti više različitih fontova koji se svađaju između sebe ko će biti u centru pažnje. Isto tako, nikad ne treba ugurati deset različitih slika na jednu vizit karticu, jer to ipak nije bilbord. Ne samo što ovakva vizit kartica ne može biti vizuelno efektna, već će i većina vaših potencijalnih klijenata dobiti dojam da je vaša kompanija haotična kao i vizit kartica kojom je predstavljate.

Sadržaj vizit kartice

Pre nego što se počne sa izradom vizit kartica, uvek treba napraviti spisak informacija koje želite da budu na kartici. To može biti tekst, fotografije, ilustracije ili logoi, i razne vrste kodova. Takođe, korisnik se može opredeliti za jednostrane ili dvostrane vizit kartice, a to uglavnom zavisi od količine informacija koje želi da budu zastupljene na kartici. Ipak, najvažnije informacije treba uvek da budu vidljive na prednjoj strani kartice, dok se informacije od sekundarnog značaja uglavnom stavljaju na zadnju stranu kartice.

Međutim, pored svih ovih preporuka, najvažnije je zapamtiti da glavna odlika najkvalitetnijih vizit kartica jeste da su čitljive i pregledne, jer je njihova glavna svrha upravo da pruže osnovne informacije o vama ili vašoj organizaciji. Zato se u izradi i dizajnu vizit kartica savetuje balans između forme i sadržaja, odnosno lepote i materijalizma.

Gotove vizit kartice

Zamislite situaciju u kojoj vam se bliži određena konferencija ili izložba na koju morate da idete jer je to odlična prilika da upoznate neke krupne igrače i uspostavite važne poslovne kontakte. Spremili ste se maksimalno i pokrili sve neophodne stvari, ali ste zaboravili na jednu naizgled malu stavku – nemate više vizit kartica, ili još gore, vaša vizit kartica izgleda prilično neugledno i nekvalitetno.

U ovakvim situacijama, detaljno dizajnirati vizit karticu možda i nije najbolja ideja. Ukoliko su vam potrebne vizit kartice u kratkom roku, razgovarati sa vašim dobavljačem kartica i osmišljavati personalizovanu karticu će vam oduzeti previše vremena. Samostalno osmisliti dizajn kojim ćete biti zadovoljni je znatno duži proces od odabira dizajna gotovih vizit kartica. Ovakve vizit kartice pružaju veliki izbor efektno dizajniranih vizit kartica, a vaše je samo da odabete onaj stil koji se vama najviše dopada i ostavite vaše detalje koji se trebaju naći na kartici.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *