zastita podataka pri izradi kartica



Razlozi zbog kojih je plastična kartica postala najpopularnije sredstvo identifikacije i plaćanja u svetu su mnogobrojni. Ona je mala, praktična i vrlo jednostavna za upotrebu. Ne moramo da se brinemo da li imamo dovoljno gotovine pri ruci, ako hoćemo da kupimo nešto što tada nismo planirali. Sa plastičnom karticom, novac je u svakom trenutku uz nas bez obzira na to gde se nalazili. Međutim, i plastične kartice imaju jednu manu. Naime, ako vam ukradu novčanik u kome imate keš, ostajete samo bez novca koji je u novčaniku, ali ukoliko vam ukradu plastičnu karticu postoji opasnost da vam skinu sav novac koji imate na računu, ali i neke važne podatke koje se mogu nalaziti na kartici.

Različiti načini prevare sa plastičnim karticama

Jedna od najprostijih prevara je kada vas lopov prati do bankomata, zapamti PIN koji ste uneli prilikom podizanja novca, a kasnije vam ukrade karticu i sa bankomata podigne maksimalnu sumu novca, pre nego što shvatite da vam je kartica ukradena i pre nego što uspete da je blokirate. Drugi metod krađe novca sa vašeg računa je nešto savremeniji. Sa ovom vrstom krađe, lopovi uopšte i ne pokušavaju da vam ukradu karticu, već samo podatke koji su vezani za nju, a to su ime i prezime, broj računa i PIN. Te podatke uzimaju upotrebom takozvanih „skimera“, a to su uređaji koji služe da čitaju podatke sa magnetne trake, a kasnije te podatke putem posebnih programa upisuju u prazne, bele plastične kartice koje nakon toga mogu da se koriste.


Ovakve uređaje za uzimanje podataka sa kartica prevaranti postavljaju na najrazličitijim mestima kao što su restorani, pumpe, marketi, pa je zbog toga vrlo bitno da se ne odvajate od svoje plastične kartice kada plaćate robu ili uslugu. Pod time se, na primer, podrazumeva da ne dozvolite sebi da svoju karticu date konobaru ili prodavcu i da je on bez vašeg uvida koristi.


S obzirom na to da se vremenom broj zloupotreba plastičnih kartica sve više uvećavao, tako su se proizvođači kartica zajedno sa bankama i drugim firmama trudili da povećaju sigurnost kartica koje njihovi klijenti koriste. Ceo sistem zaštite podataka je zato usmeren ka takozvanim smart ili čip karticama, sa kojih je gotovo nemoguće prekopirati podatke. Broj zloupotreba se tako smanjio za čak 90% i to je bio glavni poslovni razlog za uvođenje smart kartica.

Zaštita podatak kod smart kartica

Pametna ili smart kartica (engl. smart card) je plastična kartica koja u sebi ima ugrađen čip, a dimenzije su joj iste kao i kod svih drugih kartica. Glavne funkcije smart kartice su autentifikacija, čuvanje podataka i mehanizam samozaključavanja. Otporna je na spoljne napade i ne zavisi od potencijalno ranjivih spoljnih resursa. Upravo zbog ovih izvanrednih kvaliteta smart kartice se često koriste u različitim aplikacijama koje zahtevaju visok stepen sigurnosne zaštite podataka i autentifikacije. Takođe, smart kartice su višenamenske, što znači da ih korisnik može koristiti kao kreditnu karticu, debitnu ili pripejd karticu.


Smart kartice poseduju dodatne nivoe zaštite, a kao podršku platnim karticama imaju i bankarske „alarm sisteme“ za potpunu bezbednost kartice. Ovaj sistem funkcioniše tako što kada klijent provuče svoju karticu na bankomatu, u sledećih par sekundi dobija poruku da je njegova kartica korišćena. U poruci takođe piše tačno vreme i mesto gde je kartica korišćena. Ukoliko klijent nije osoba koja je koristila karticu, to znači da je napravljen duplikat i da je došlo do zloupotrebe. Istog trenutka klijent može da pozove svoju banku koja će blokirati karticu i opasnost od zloupotrebe više ne postoji.

Nivoi zaštite podataka

Nivo zaštite određene vrste kartica prventstveno zavisi od važnosti podataka koje sadrže. Na primer, za studentske identifikacione kartice ili članske kartice koje omogućavaju pristup bibliotekama, bazenima ili parking garažama, uglavnom je dovoljna samo slika, ime, prezime i datum isteka važenje kartica. Međutim, za zaposlene u bankama ili organizacijama sa visokim nivoom kontrole pristupa i zaštite, pored ličnih podataka potreban je i bar-kod, magnetna traka ili šifra koja se može upotrebiti.


Za visoke nivoe zaštite podataka mogu se koristiti metode kao što su: mikrotekst, štampanje sa UV mastilom, standardni ili personalizovani hologrami, razne vrste hologramskih nalepnica, određeni premazi na personalizovanim hologramskim nalepnicama, kontaktni ili beskontaktni čipovi, zaštitni slojevi, embosiranje i mnoge druge. U zavisnosti od vaših zahteva i potreba vaše firme, za vaše sopstvene plastične kartice možete izabrati bilo koji način zaštite kako bi svi podaci koji su vama od važnosti bili sigurni od neželjenih kontakata.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *