da li vam je potreban novi sistem za kontrolu pristupa

Firme se danas sve češće suočavaju sa složenim bezbednosnim pretnjama kao što su kriminalne aktivnosti, vremenske nepogode, pa čak i terorizam. Problemi ovakve vrste zahtevaju sveobuhvatna rešenja za kontrolisanje pristupa koja će služiti kao primarni štit od neodobrenog pristupa poslovnim ili proizvodnim prostorima. Međutim, suočeni sa malim budžetima, neki vlasnici još uvek odbijaju da unaprede svoju zastarelu tehnologiju kontrole pristupa i, na taj način, čine svoju firmu izuzetno podložnom na gorepomenute vrste bezbednosnih pretnji.

Napredak tehnologije u poslednjih nekoliko godina je značajno uticao na razvijanje sistema za kontrolu pristupa, pa su tako oni načinili ogroman napredak u gotovo svakom aspektu. Neki sistemi se čak mogu apdejtovati preko noći jednostavnom zamenom servera i kontrolera sa novim rešenjima koja se oslanjaju na IP adresu i koja mogu da interaguju sa postojećim čitačima, karticama i celokupnom infrastrukturom. Štaviše, ugrađivanje novih sistema za kontrolu pristupa uopšte ne mora da bude niti komplikovano niti skupo, jer su mnogi od ovih sistema danas vrlo pristupačni i laki za instalaciju.

Novi sistem-kontrola pristupa treba imati svoju mrežu

Savremeni sistemi kontrole pristupa se baziraju na IP tehnologiji, što znači da su ovi uređaju prikačeni na mrežu baš kao i vaš kompjuter, skener ili štampač. Iako je tehnički izvodljivo smanjiti troškove instalacije upotrebom iste mreže kao i za sve druge uređaje, najbolje je da novi sistem kontrole pristupa prikačite na zasebnu mrežu što može biti dobra preventivna mera kako biste izolovali ovu mrežu od sajber napada. Imati zasebnu mrežu može značiti upostavljanje odvojene mreže, implementiranje virtualne sredine ili primena tehničkih znanja kako bi se segmentirala već postojeća mreža. Ova poslednja opcija efektno smešta vaš sistem kontrole pristupa na sopstveni bezbedni tunel.

Usredsredite se na IT

U sredini koja je okrenuta ka IT delatnostima, obično se upotrebljava softver koji je podržan od strane standardnog industrijskog hardvera, za razliku od hardvera koji održava firma. Postojeća IT infrastruktura se može iskoristiti korišćenjem softvera koji bi kontrolisao sistem kontrole pristupa na isti način kao što i korisnici kontrolišu sigurnosne parametre mreže za osnovni pristup kompjuteru.

Zato što je veliki deo hardvera koji je neophodan u tradicionalnim sistemima za kontrolu pristupa potpuno nepotreban u ovakvoj vrsti postavke, korisnici mogu izbaciti iz upotrebe zastarele uređaje koje su im prethodno bili neophodni, uključujući razne kontrolne panele i table koje su prilično komplikovane za korišćenje i ugradnju.

Rezervni serveri

Ukoliko planirate da osavremenite vaš sistem kontrole pristupa i potrebno je da imate kontrolu nad velikim brojem ulaza i spratova, uspostavite visoko-obezbeđene zone ili zaštitite nekoliko različitih zgrada, trebalo bi ozbiljno da razmislite o uključivanju rezervnih servera u vaše planove. Na kraju krajeva, ako imate samo jedan server i desi se da on padne, vaš sistem kontrole pristupa odmah prestaje da radi.

Prednost mnogih savremenih sistema za kontrolu pristupa je u tome što je izuzetno brzo i jednostavno povezati nekoliko servera preko mreže i tako dobiti dodatne mogućnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti. U slučaju da primarni server padne, sistem će preko mreže uspostaviti funkcionalnost putem sekundarnog servera i tako povratiti punu operativnost celog sistema za kontrolu pristupa, i tako sačuvati sigurnost ljudi, informacija i svojine.

Pripremite vaše podatke za novi sistem kontrole pristupa

Ako želite da vaš sistem za kontrolu pristupa bude brz i efikasan, to podrazumeva da ne morate ručno da unosite vaše podatke na softver novog sistema. Na sreću, moderne tehnologije se oslanjaju prvenstveno na IT sektor tako da novi sistemi imaju sposobnost da prime podatke iz različitih vrsta izvora, a bazi podataka sa vašeg starog sistema se može vrlo lako pristupiti i prebaciti je na zajednički format. U ovoj situaciji, najsigurnije rešenje je da proučite kako prebaciti podatke sa vašeg starog sistema na bezbedan način i osigurate da novi sistem može prepoznati te podatke.

Postavljajte prava pitanja ovlašćenom licu

Dok vam gore-navedene stavke mogu pomoći da uspostavite efikasan sistem kontrole pristupa, ovo pitanje je od najveće važnosti, jer je usko povezano sa vašim jedinstvenim potrebama. Pod pretpostavkom da sarađujete sa profesionalcem koji će implementirati vaš novi sistem, vrlo je bitno da vam on postavlja precizna i detaljna pitanja o potrebama i osobinama vaše organizacije. Uzmimo, na primer, u obzir stavke koje smo prethodno naveli u ovom tekstu – ukoliko lice koje implementira vaš novi sistem za kontrolu pristupa ne priča sa vama detaljno o svakoj od tih stavki i kako one mogu uticati na vašu organizaciju, posmatrajte to kao znak da nešto nije u redu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *