sistem kontrole pristupa za mali biznis

Ukoliko ste vlasnik malog biznisa koji tek počinje da se probija na tržištu, možda mislite kako moderni sistemi za kontrolu pristupa Vama još uvek nisu potrebni i kako su oni uglavnom namenjeni velikim kompanijama sa većim brojem zaposlenih. Ipak, to nije tako. Kao vlasnik malog biznisa u većoj ste opasnosti od potencijalnih krađa nego dobro situirana i zaštićena firma.

Kada objekat, u ovom slučaju Vaša kancelarija ili prodavnica, nema neki ozbiljniji vid zaštite, postaje idealna meta za lopove i provalnike, koji gledaju kako nešto na brzaka da ukradu. Pored toga, postoji opasnost i da Vaši zaposleni “pozajme” ponešto iz Vašeg poslovnog prostora. To se obično dešava kada zaposleni smatraju da ih dovoljno ne plaćate a veruju da ne postoji mogućnost da ih uhvatite, kao i da Vam time neće previše naškoditi.

Šta je sve potrebno zaštiti?

Ono što prvo pada na pamet je svakako zaštita novca. Ukoliko držite keš u kancelariji ili ste vlasnik prodavnice pa je keš u stalnoj cirkulaciji, lako može da se dogodi da Vas neko pokrade. Krađa može biti i sistematska od strane zaposlenih koji svaki dan uzimaju po malo, kako bi se nedostatak novca teže primetio. Ipak, pored keša razmislite i o ostalim stvarima koje je potrebno zaštiti.

Tu su na prvom mestu poverljive informacije, koje se odnose na Vaše transakcije i poslovanje, informacije o Vašim klijentima i poslovnim saradnicima kao i Vaša lista klijenata. Uz to, važno je obezbediti sigurnost i za elektronske uređaje, opremu, robu, mašine itd. Kako bi sve bilo bezbedno, potrebno je da što pre uvedete sistem za kontrolu pristupa, koji će Vam pomoći da obezbedite ulaz u objekat kao i u svaku pojedinačnu prostoriju ili sprat.

Prednosti sistema za kontrolu pristupa u odnosu na ključ i bravu

Iako se i danas uveliko koriste, ključ i brava su već zastarela rešenja za zaštitu objekta, koja će verovatno nestati u bliskoj budućnosti. Kako biste išli u korak sa vremenom, povećali sigurnost i smanjili troškove, mnogo je isplativije uvesti elektronski sistem kontrole pristupa za Vaš mali biznis što pre.

Situacija u kojoj zaposleni izgubi svoje ključeve, može dovesti u opasnost podatke u Vašoj kompaniji, opremu i novac. Da biste to izbegli, morate da menjate bravu i ključeve, što u zavisnosti od brave, može da bude dosta skupo. Ako uzmemo u obzir da se ovo može ponoviti više puta, brzo dolazimo do dosta ozbiljnije cifre.

Ovi troškovi se eliminišu uvođenjem elektronskog sistema za kontrolu pristupa objektu. U slučaju da zaposleni izgubi svoju karticu za pristup objektu, u roku od nekoliko minuta, kartica se jednostavno deaktivira ili se šifra promeni.

Sistemi za kontrolu pristupa se lako prilagođavaju proširenju posla

Onog trenutka kada posao počne da se razvija i raste, dolazi do potrebe za novim radnicima i za proširenjem poslovnog prostora. U tom slučaju, ovaj razvoj će Vaš sistem za kontrolu pristupa jednostavno da isprati. Nove kartice se brzo izdaju, jednostavno se unesu podaci o novom zaposlenom, a čitači kartica se efektivno instaliraju na prostorije kojima je potrebna kontrola pristupa.

Celokupna kontrola pristupa i bezbednost ostaje u Vašim rukama

Ono što je možda i najvažnije kada je bezbednost Vašeg malog biznisa u pitanju, je da imate punu kontrolu nad pristupom i informacije ko dolazi i odlazi. Uz sistem kontrole pristupa imate uvid u to ko ulazi u Vaše poslovne prostorije, kao i u koje vreme su zaposleni došli i otišli sa posla. Na ovaj način lakše ćete pratiti i koliko zaposleni ostaju na poslu, odnosno da li kasne ili odlaze ranije. Pored toga, imate mogućnost da u nepredviđenim okolnostima svima zabranite pristup objektu i zaštite imovinu i podatke.

Kada su u pitanju različiti nivoi pristupa, sistem kontrole Vam pruža mogućnost da samo određenim zaposlenima omogućite pristup poverljivim podacima odnosno prostorijama.

Da li se sistem kontrole pristupa isplati za mali biznis

Tačno je da kao vlasnik malog biznisa možete da se provučete bez uvođenja jednog ovakvog sistema neko vreme, međutim u jednom momentu ćete shvatiti koliko može da Vam poboljša poslovanje i sigurnost.

Bezbednost i zaštita imovine i podataka u biznisu je kao zdravlje kod ljudi. Sve dok ga imamo ne razmišljamo o njemu, ne idemo na preglede i ne želimo da trošimo vreme i novac na preventivu. Važnosti zdravlja uglavnom postanemo svesni tek kada nam se nešto dogodi.

Ista je situacija i kada je bezbednost Vašeg malog biznisa u pitanju. Tek ako dođe do krađe imovine ili podataka postanete svesni važnosti zaštite istih. Zato je naša preporuka na vreme uvesti jedan sistem koji Vam može uštedeti novac i zaštiti Vas od neovlašćenih upada. Sistemi kontrole pristupa su u svakom slučaju budućnost, a nivo zaštite se svakim danom podiže na viši nivo.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *