kartičarska kompanija ili in-house izrada

Da li razmišljate o tome šta je pametnije – da izradu kartica za Vaše poslovanje prepustite profesionalcima ili da nabavite opremu koja je potrebna da to sami radite? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan i ne može se reći šta je bolje za svaku pojedinačnu situaciju. To prvenstveno zavisi od Vas i od potreba Vaše kompanije. Na kraju, Vi donosite odluku o tome, a mi smo tu da Vam pomognemo i skrenemo pažnju na najvažnije faktore koje bi trebalo da razmotrite. Što ih bolje budete razumeli i analizirali, bolju odluku ćete doneti po ovom pitanju.

Cena

Na prvom mestu je cena, odnosno troškovi izrade kartica. Bez obzira da li ste mala ili velika kompanija sa stotinu zaposlenih, svakako imate budžet u okviru koga možete da poslujete. Niko ne poseduje neograničen kapital, pa je važno dobro promisliti šta Vam se najviše isplati.

Prednost angažovanja kartičarske kompanije je u tome što nemate nikakve dodatne troškove i poručujete po potrebi. Nakon što su Vam kartice stigle, do sledeće porudžbine ste mirni. Sa druge strane, da biste štampu obavljali in-house, potrebna je početna investicija u vidu nabavke opreme. Uz to uračunajte troškove održavanja opreme i popravke. Zato je bolje za početak platiti kompaniji koja se time bavi ,ukoliko nemate dovoljno novca za nabavku svih potrebnih mašina za štampanje.

Ipak, na duge staze ova početna investicija se višestruko isplati. Nakon što otplatite štampače i propratnu opremu, prilikom svake sledeće izrade kartica bićete u plusu. Međutim, uzmite u obzir da to sve najviše zavisi od potreba koje imate. Ako stalno izrađujete kartice, recimo za gift i loyalty program, ili ste banka pa izdajete platne kartice, in-house varijanta je verovatno bolja opcija. Sa druge strane, ukoliko samo povremeno imate potrebu za izradom kartica, ne isplati se ulagati u opremu, već je isplativije po potrebi angažovati kartičarsku kompaniju.

Dizajneri i osoblje potrebno za štampanje

Jedno od ključnih pitanja je i ko će voditi proceš izrade kartica i dizajniranje ukoliko se odlučite za in-house izradu kartica. Uračunajte odmah troškove angažovanja osoblja obučenog da rukuje štampačima, ili obučavanja nekoga već zaposlenog kod Vas koji će moći da obavlja taj deo posla.

Pored toga, potreban Vam je grafički dizajner koji će se baviti izgledom kartica. Velika prednost koju dobijate na ovaj način je to što ćete imati punu kontrolu nad izradom kartica, jer će se sve odvijati pod Vašim krovom. Mana je to što ćete morati da plaćate dodatno osoblje koje će se tim poslom baviti.

Prednost unajmljivanja kartičarske kompanije je u tome što je sve uključeno u cenu. Opet se sve svodi na to koliku potrebu za izradom kartica imate. Ako Vam je potreban veliki broj kartica koje redovno izdajete, onda je moguće da Vam se isplati da plaćate kako dizajnera tako i osoblje za upravljanje štampačima.

Rokovi

Kao što smo već istakli, glavna prednost in-house štampanja kartica je u tome što imate punu kontrolu nad procesom. To znači da možete da budete sigurni da će Vaše kartice biti gotove na vreme. Kako ste Vi svoj jedini klijent, moći ćete lako da organizujete proces izrade kartica, uštedite na vremenu i ispoštujete rokove.

Sa druge strane, pitanje rokova je lako rešiti i kada Vam proces izrade kartica vodi kartičarska kompanija. Jednostavno, poručite svoje kartice na vreme, ili čak i malo ranije za svaki slučaj, kako ne biste razmišljali o tome da li će biti tu kada Vam budu potrebne.

Oprema

U zavisnosti od toga kakve kartice izrađujete, nabavljaćete i opremu. Ukoliko Vam je potrebna izrada standardnih kartica, lako ćete obezbediti štampače za tu svrhu. Međutim, ako želite nešto ozbiljnije i komplikovanije, poput embosera, moraćete i da uložite više novca.

U ovom slučaju morate da se zapitate koliku potrebu imate za tim skupljim mašinima. Koliko će Vam koristiti, a koliko će samo skupljati prašinu i stvarati troškove. Ako Vam je samo povremeno potrebna izrada nekih netipičnih kartica sa ozbiljnijom štampom, onda je idealno da iskombinujete in-house i izradu kartica kod kartičarske kompanije. Jednostavno za standardne kartice koristite svoju opremu, a sve ostale za koje je potrebna nabavka skupe opreme, prepustite profesionalcima.

Ekspertiza

Na kraju dolazimo i do poznavanja samog posla izrade kartica. Na tom polju svakako prednost dajemo kartičarskim kompanijama koje se ovom delatnošću profesionalno bave. Kada angažujete profesionalce ne morate da brinete da li će posao biti ispravno završen.

Prilikom in-house izrade takođe možete imati profesionalno urađene kartice, ukoliko angažujete ili obučete ljude koji će se time bavite. Na Vama je da izvagate troškove jedne i druge varijante i vidite koja Vam se više isplati na duge staze.

Ipak, moramo da skrenemo pažnju na najveću prednost kartičarskih kompanija u odnosu na in-house izradu kartica, a to je iskustvo. Iskusna kartičarska kompanija će uvek znati da Vas posavetuje prilikom izrade i izbora odgovarajućih materijala, dizajna itd. Kada sve ove faktore jasno sagledate dobićete odgovor na pitanje sa početka teksta, šta Vam je isplativije. Mi smatramo da je odgovor drugačiji od slučaja do slučaja.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *