kako da prepoznate kvalitetnu izradu pvc karticePVC kartica je plastična kartica najvišeg grafičkog kvaliteta koja je napravljena of polivinil hlorida. Ovakve vrste kartica poznate su po svojoj dugotrajnosti i fleksibilnosti, i uglavnom se smatraju najboljim rešenjem za izradu različitih vrsta identifikacionih i članskih kartica. Sa PVC karticama se susrećemo u svakoj sferi života, i svaka ozbiljnija firma poseduje personalizovane PVC kartice, a one se mogu naći i na brojnim sportskim takmičenjima, raznim kongresima i poslovnim seminarima.


Ukoliko i vi želite da imate svoje PVC kartice, pre svega treba razumeti koje su to najvažnije osobine kvalitetnih PVC kartica, jer na taj način možete izabrati vrstu kartice koja najbolje odgovara korisnicima za koje ste ih namenili. Najlakše je površno odabrati bilo koju plastičnu karticu samo na osnovu njene jeftine cene, misleći da kvalitet PVC kartice ne igra bitnu ulogu u predstavljanju i marketingu vaše firme ili banke. Međutim, ako se odlučite za najkvalitetnije PVC kartice, vrlo brzo ćete videti zašto se uvek isplati prvo birati vrhunski kvalitet.

Kako kartica utiče na korisnika?

Da biste bili sigurni da vaša firma ima dobru reputaciju, morate voditi računa i o tome kakve PVC kartice vas predstavljaju kod krajnjih korisnika ili kupaca, jer u današnje vreme niko ne toleriše previše čekanja i nepotrebno gubljenje vremena. Ukoliko vaš klijent čeka predugo na njegovu PVC karticu, bilo da je ona bankarska, gift ili loyalty kartica, to automatski utiče na kredibilitet vaše kompanije i imidž koji ona ima u percepciji tog korisnika.


Takođe, ako se odlučite da maksimalno štedite u izradi PVC kartica, misleći da to i nije toliko bitno za vaš biznis, vrlo brzo ćete uvideti zašto je to velika greška. Ukoliko se, nakon kratkog korišćenja, desi da vaša PVC kartica izbledi ili se završni sloj, tzv. laminat, oguli sa ivica kartice, vaš klijent će posumnjati i u ozbiljnost vaše firme ili kvalitet vaših usluga i proizvoda. Ovo se naročito odnosi na situacije sa loyalty karticama, gde je lojalnost kupaca glavni cilj. Zato uvek treba voditi računa o svakom pojedinačnom klijentu tako što ćete mu uručiti najkvalitetnije PVC kartice.

Funkcionalnost PVC kartica

Kako bi PVC kartice imale svoju glavnu funkciju, trebalo bi da imaju trajne odštampane slike na njima, koje pomažu da se utvrdi njihova svrha, specifične karakteristike korišćenja, izdavač i sl. Da biste izabrali kako da se odštampa fotografija na PVC kartici, trebalo bi unapred da predočite koja će biti njena glavna svrha, to jest, da li će to biti platna kartica, članska kartica nekog kluba, kartica za pristup određenim prostorijama ili kompjuterskim programima, kartica sa elektronskim potpisom, zdravstvena kartica, kartica za bonuse i popuste, za telefonske usluge ili neka druga vrsta kartice. Bez obzira na tehnologiju, odnosno način štampanja, kvalitetne PVC kartice bi trebalo da budu u skladu sa međunarodnim standardima koji definišu sve funkcije kartica, počevši od osnovnih dimenzija kartice, pa sve do fizičkih karakteristika plastike, što znači: kvalitet površine, toplotna stabilnost, elektromagnetna kompatibilnost, otpornost na UV zrake itd.

PVC kartice treba da ostave dobar prvi utisak

Kao što kaže ona popularna izreka, imate samo jednu šansu da ostavite dobar prvi utisak. To, u stvari, znači da bilo kojoj osobi ne treba više od deset sekundi da stekne određeni utisak o vama i vašoj firmi. U takvim situacijama, PVC kartice izuzetno pomažu da ostavite dobar prvi utisak, zato postoje određena pravila kojima se treba služiti kako bi vaša PVC kartica bila reprezentativna, kako vizuelno, tako i funkcionalno.


Pre nego što se počne sa izradom PVC kartica, uvek treba napraviti spisak informacija koje želite da budu na kartici. To može biti tekst, fotografije, ilustracije ili logoi, i razne vrste kodova. Takođe, korisnik se može opredeliti za jednostrane ili dvostrane PVC kartice, a to uglavnom zavisi od količine informacija koje želi da budu zastupljene na kartici. Ipak, najvažnije informacije treba uvek da budu vidljive na prednjoj strani kartice, dok se informacije od sekundarnog značaja uglavnom stavljaju na zadnju stranu kartice.


Međutim, pored svih ovih preporuka, najvažnije je zapamtiti da glavna odlika najkvalitetnijih kartica jeste da su čitljive i pregledne, jer je njihova glavna svrha upravo da pruže osnovne informacije o vama ili vašoj organizaciji. Šta vam vredi najskuplja kartica izrađena od najkvalitetnijih materijala koju je potrebno gledati deset minuta kako bi se pronašla tražena informacija ili kontakt? Zato se u izradi i dizajnu PVC kartica savetuje najpre jednostavnost, pa tek onda estetski detalji i stilski dodaci.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *