bezbednost id kartica

Samo jedan upad u sigurnosni sistem organizacije može značajno koštati istu – ne samo u finansijskom smilsu, već i doneti značajnu štetu njenom ugledu. Imajući to na umu, imperativ je za svaku kompaniju da stalno traži nove načine da poveća kako bezbednost, tako i nadzor nad kretanjem svojih zaposlenih. Sa posetiocima, izvođačima i osobljem iz više različitih odeljenja koji se prilikom radnog procesa zajedno integrišu, to je težak zadatak, a ne onaj koji treba uzeti olako.

Zbog toga se organizacije sve više okreću tzv. ID karticama, od kojih postoji širok izbor, počev od osnovnih značaka/bedževa za posetioce radi njihove lakše identifikacije do složenih sistema kontrole pristupa i pametnih kartica koje mogu biti prilagođene tako da samo određeni ljudi imaju pristup određenim delovima zgrade. Danas, identifikacione (ID) kartice postale su nezamenljiv instrument bezbednosti objekta i radnog mesta, pa je gotovo nemoguće bez ID kartice ući na radno mesto. Za neke organizacije, upravo poboljšana sigurnost i bezbednost je primarna kategorija prilikom uvođenja sistema ID kartica. Jednostavan sistem kontrole pristupa, uključujući pristupne kartice/priveske za ključeve, je savršen način da se da vrši nadzor osoblja koje ulazi u prostorije koje sadrže potencijalno osjetljive podatke kao što su podaci o kreditnoj kartici, medicinske informacije ili čak osobni financijski podaci. Mnogobrojne poboljšane sigurnosne funkcije mogu se dodati ID karticama uz odgovarajuću opremu i softver, a u nastavku teksta ćemo izdvojiti one koje su se u praksi pokazale kao najefikasnije i najisplativije. Neke od ovih sigurnosnih osobina ID kartica mogu se implementirati na nivou korisnika, dok se druge moraju dodati pre kupovine ID kartica.

Termin „vizuelna sigurnost“ pokriva širok spektar sigurnosnih rešenja za kartice. Na osnovnom nivou, fotografija u boji na kartici koja se nosi oko vrata olakšava identifikaciju ovlašćenih (i neovlašćenih) pojedinaca. Dodavanje prilagođenih, zaštićenih folija karticama olakšava vizuelnu proveru autentičnosti vlasnika određene ID kartice. Na primer, HoloKote dodaje holografski sloj logoa vaše organizacije koji se može videti kada je vaša ID kartica okrenuta pod uglom. Uključivanjem vašeg logoa u dizajn ID kartice biće teže kreirati lažne kartice. ID kartice takođe mogu biti dizajnirane sa skrivenim funkcijama kao što su nanotekst, laserski vidljive slike, mikrotekst. Kada fotografija nije dovoljna za vizuelnu identifikaciju, nije redak slučaj da se na ID kartici odštampa kopija potpisa ovlašćenog zaposlenog. Čak i obučeni profesionalci imaju problema da dupliraju potpis na licu mesta. Kada je u pitanju nečiji identitet, imati vizuelnu bezbednosnu referencu koja je odštampana na ID kartici je pouzdan način da se otkrije lažna ID kartica ili neovlašćeni posetioci.

Prilagođeni hologrami jesu još jedno od poboljšanja koje pomaže u zaštiti od opasnosti krivotvorenja i čini vaš sistem ID kartica sigurnijim i pouzdanijim. Sa velikom veštinom, vremenom i veoma skupom preciznom opremom stručnjaci stvaraju prilagođene holograme koji sadrže više bezbednosnih funkcija kao što su mikro-tekst, UV štampanje i precizna ponavljanja dizajna. Ove bezbednosne funkcije su veoma teške za dupliranje i obezbeđuju vaše ID karte sa različitim željenim nivoima bezbednosti.

Kada se govori o bezbednosti ID kartica, pored njihove očigledne primarne namene – očuvanju sigurnosti vaše organizacije i svih njenih dobara – treba imati u vidu da one moraju garantovati i sigurnost zaposlenima u vašoj organizaciji. Pa tako, pre nego što se na ID kartici odštampaju lične i personalne informacije svakog zaposlenog, trebalo bi dobro odrediti količinu i prirodu istih. Obično su to određene specifikacije vezane za posao zaposlenog, međutim, uvek proverite sa standardima organizacije i industrije propisane bezbednosne smernice za objavljivanje podataka – mnoge organizacije u uslužnim i zdravstvenim industrijama ne stavljaju prezimena zaposlenih na ID kartice kako bi zaštitile njihovu privatnost.

Danas su na tržištu pametnih kartica sve dostipnije i najmodernije ID kartice sa otiskom prsta i ostalim vizuelnim bezbednosnim elementima koji pomažu u sprečavanju neovlašćenog rukovanja i nezakonitog umnožavanja. Blok za snimanje potpisa i skener otiska prsta se automatski povezuju sa bazom podataka softvera kartice tako da sve svoje zapise možete držati na jednoj centralnoj lokaciji.

Lasersko graviranje je, takođe, siguran način personalizacije monohromatskih kartica koje obezbeđuje nepropustljivost i veoma izdržljivu personalizaciju, čineći falsifikovanje i manipulaciju praktično nemogućim. Pokušaji da se izmene uklesane informacije će rezultirati vidnim oštećenjem kartice.

Tu su uvek i beskontaktne RFID kartice koje koriste tehnologiju integrisanih kola za prenos podataka. Pri razmatranju sigurnosnih karakteristika ID kartice, imajte na umu da su ’blizinske’ RFID kartice jedinstvene po tome što ne moraju da se provlače kroz čitač magnetnih kartica, pa su praktično rešenje za bezbednu kontrolu pristupa vratima, kao i za aplikacije koje kontrolišu prisustvo i boravak zaposlenih.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *