Najvrednija imovina svake ozbiljnije kompanije su podaci i zato je jedna od najvažnijih pitanja svakog poslodavca kako sačuvati podatke i zaštititi ih, a pogotovo što se zaštita podataka, u savremeno doba interneta, stavlja na prvo mesto. Pitanje sigurnosti podataka postalo je glavna tema, upravo zbog toga što ih je danas sve teže zaštititi. Zato postoje različiti programi i procedure koje su praktično neophodne za zaštitu podataka jedne firme.

1. Veliki porast broja hakerskih napada

Mnoge velike svetske kompanije su u prethodnom periodu pretrpele ogromne finansijske gubitke jer su se našle na meti hakerskih napada, a nisu bile adekvatno zaštićene. Procurio je veliki broj podataka, kako ličnih podataka zaposlenih, tako i podataka porodice zaposlenih, njihove i-mejl adrese i ostali lični podaci. Takođe, na meti hakera se našla i poznata američka firma koja proizvodi mobilne telefone, pa su tako internetom počele da kruže fotografije mnogih javnih ličnosti koje su svoje fotografije, ali i lične podatke, čuvale na telefonima ovog američkog proizvođača. Nisu bile izuzete ni mnoge državne institucije, pa je nakon hakerskog napada više od četiri miliona dosijea građana koji su radili u tim institucijama bilo ugroženo, što je predstavljao bezbednosni prostup nesagledivih razmera. Ovakvih i sličnih slučajeva je i mnogo više nego što nam se čini, jer velika većina bezbodnosnih propusta i krađe podataka uopšte i ne budu medijski propraćene.

2. Sprečavanje gubitaka firme

Zaštita podataka o ličnosti je veoma važna u modernom svetu, jer kada bi lični podaci zaposlenih jedne kompanije bili transparentni, kompanija bi doživela velike gubitke. Danas se, iz tog razloga, koriste napredni programi za kriptovanje podataka koji nude razne mogućnosti koje znatno olakšavaju poslovanje kompanija, osim što pružaju zaštitu podataka.


Da li znate gde se vama, kao poslodavcu, nalaze najvažniji podaci vaših zaposlenih? Ko sve može ima pristup tim najvažnijim podacima? Kao vlasnik firme, morate obratiti posebnu pažnju na važne podatke za koje ste isključivo vi odgovorni, a to znači – definisati koji su podaci najosetljiviji i najvažniji, ko sme da ima pristup tim podacima i gde se oni čuvaju.


Pre svega, treba odrediti koji su to podaci koji nikako ne smeju da budu otkriveni, i zato prva i osnovna mera koju svaka organizacija treba da preduzme jeste klasifikovanje podataka. Osetljive podatke treba označiti kao poverljive, a podaci od velike važnosti se mogu zaštiti programima za kriptovanje podataka.

3. Ispunjavanje poslovnog standarda

Program za kriptovanje podataka vam, takođe, može pomoći i da ispunite određene zakonske standarde u vašem poslovanju. Ukoliko se vaša kompanija bavi podacima koji uključuju uvid u finansije klijenata, lične informacije ili neke druge vrste informacija koje nisu za javnu upotrebu, vrlo je verovatno da su uslovi za rukovanje tim podacima vrlo strogi i zakonom regulisani. Postoji mnogo kategorija podataka za koje je zakonski potrebno da imate program za kriptovanje, a neke od njih su: podaci o finansijama, zdravstveni podaci, vojni ili državni podaci, poverljivi poslovni podaci i mnogi drugi.

4. Finansijska šteta od gubitaka poverljivih podataka može upropastiti poslovanje

Bez obzira da li je vaše preduzeće veliko, srednje ili malo, čuvanje podataka više nije stvar izbora. Od novčanih kazni do odnosa sa klijentima, kriptovanje podataka vas može spasiti mnogih finansijskih i poslovnih gubitaka. Sa dobrim programom za kriptovanje podataka, vaša firma će biti savremenija, efikasnija i opremljenija da obradi mnogo više podataka, a klijenti će biti sigurni da sarađuju sa ozbiljnom kompanijom kod koje će njihovi lični podaci biti na sigurnom.

5. Ispunjavanje poslovnog standarda

Kada donesete odluku da vaša firma unapredi svoju strategiju čuvanja podataka i implementirate odgovarajući program za kriptovanje podataka, tada postaje najvažnije gde čuvate šifre i ključeve enkripcije. Glavno pravilo je da se šifre nikad ne čuvaju blizu podataka, kao što ni ključ od stana nije pametno držati ispod otirača ulaznih vrata.


Sa druge strane, kada se govori o bezbednosti podataka, najmanje se obraća pažnja na zaposlene, međutim, oni predstavljaju najslabiju kariku u bezbednosnom lancu. Zato se postarajte da vaši zaposleni budu stalno informisani o programima za kriptovanje podataka, predstavite im procedure, pravila, ali i načine na koje se osetljivi podaci pravilno upotrebljavaju.


Program za kriptovanje podataka i operativni sistem trebalo bi redovno ažurirati, jer nije dovoljna samo instalacija. Aktuelna verzija poslovnog softvera, kao i najnovije verzije bezbednosnih sistema su ključne za potpunu zaštitu podataka, i zato bi trebalo angažovati stručnjake koji će redovno proveravati stepen zaštite vašeg operativnog sistema.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *